Site Loader

Jak na klíčení

Klíčení obilovin a luštěnin je velice snadné a zvládne to každý i doma. Existují semena, která klíčí rychleji než ostatní, ale všeobecně je klíčivost ve vodě namočených semen velice dobrá.

hrášek2

Je třeba dbát na dodržování několika základních pravidel:

• Teplota klíčení velice ovlivňuje rychlost klíčení. V teplotách kolem 20 °C klíčí semena ideálně. Příliš chladno může klíčení zpomalit nebo dokonce zastavit. Příliš velké teplo může zapříčinit vysušení nebo žluknutí semen.

• Vlhkost semen je také zásadní. Semínka se proplachují většinou dvakrát denně. Příliš velké vlhko může úplně zastavit klíčení. Suchosti se předchází pravidelným máčením.

• Nádoba na klíčení by měla být nejlépe ze skla, keramiky nebo terakoty. Pokud nelze jinak, lze použít i nádobu z nerezu nebo z plastu určeného pro styk s potravinami.

klíčení

Klíčky se mohou použít v libovolné délce naklíčení, jak to každému vyhovuje. Klíčky představují opravdový rozkvět v potravinářském sektoru. Jsou lehce stravitelné a plné vitamínů a minerálů. Jsou vhodné pro děti, mládež, sportovce a díky stravitelnosti i pro seniory.

Semena se zakupují výhradně v obchodech s potravinami. Nikdy nepoužívejte semena ze zemědělství. Mohou být ošetřená chemicky.

Pro dobrý výsledek je třeba:

• před klíčením opláchnout semena pod tekoucí pitnou vodou

• kontrolovat několikrát za den semínka a oplachovat je, aby nedošlo k mikrobiálním procesům

• nenechávat je v příliš teplém prostředí

Hotové klíčky se skladují v chladnu, pokud je prostředí teplé, doporučuje se chladnička. Nejlepší je ovšem čerstvé klíčky zkonzumovat. Jsou vítaným zpestřením zeleninových salátů nebo jako příloha k masu.

Obsah živin v semínku se výrazně klíčením zvyšuje a produkuje také více enzymů, která nám pomáhají s trávením.

Konkrétní druhy semínek

Čočka: Obsahuje až 25 % kvalitních bílkovin, celou řadu minerálních látek (sodík, zinek, selen, železo, draslík, hořčík, vápník. Je také zdrojem celé řady vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E) a potřebných enzymů. Klíčení trvá 2 až 4 dny.

Hrášek: Klíčky hrášku jsou bohaté na draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník. Doporučují se osobám s anémií. Klíčí asi 4 až 5 den. Z vitamínů mají nejvíce vit. B, C, D, A.