Site Loader

Březový cukr neboli xylitol je v poslední době velmi populární náhražka sladidla. Byť je na první pohled stejný jako klasický řepný bílý cukr, jeho podstata je zcela jiná. Nejde totiž o jednoduchou sacharózu, ale o jinou sloučeninu, která v těle působí poněkud jiným způsobem, než je tomu u klasického cukru. I proto mnoho lidí řeší xylitol kde koupit nakliceno.cz, aby mohli začít sladit právě touto náhražkou, a nemuseli se tak spoléhat na bílý cukr.kostky cukru v nádobě

V čem tkví výhody xylitolu?

  • Na rozdíl o bílého cukru nepodporuje vznik zubního kazu
  • Sladivost je takřka totožná, jako s klasickým cukrem
  • Má minimální energetickou hodnotu
  • Prodej trávícím traktem bez strávení

Jasná nevýhoda tohoto zajímavého sladidla pak tkví v ceně, která je bohužel několikanásobně vyšší, než je tomu u bílého cukru. S tím je však nutné počítat, stejně jako se svěžím nádechem, jako tomu je u žvýkaček. Právě proto někteří lidé sladidlo tohoto typu příliš nemají v lásce. Je to přitom škoda, protože jde vskutku o zajímavou alternativu, která může prospět mnoha lidem, kteří jsou jinak na bílém cukru zcela závislí.cukr ve lžičce

Cukr není to správné

Drtivá většina lidí sladí, co jenom jde. Káva, čaj, ovesné kaše, mnohdy se používá cukr i jako dochucovadlo pro jinak slané pokrmy. Najdete jej v masných výrobcích, uzeninách, ale také ve sladkých nápojích, marmeládách či všude možně. Cukr má takřka nezastupitelné místo v potravě dnešního světa, což však jde zcela proti přírodě a původnímu zamýšlení. Dříve byla sladká chuť něco, co člověk nemohl mít každý den. Proto i negativní dopady nemohly být tak velké, jako tomu je nyní, když si člověk může sladit, co se mu jenom zamane. Je proto třeba poněkud změnit svůj přístup k tomu, proč vlastně sladíte, jakým způsobem to děláte a zdali neexistuj nějaká vhodnější volba. Příkladem je právě xylitol, který však není možné využít jako 100% náhradu, zejména kvůli ceně.