Site Loader

Káva obsahuje stovky bioaktivních látek. Ve skutečnosti je to pro mnoho lidí jediný největší zdroj antioxidantů. Studie také ukazují, že pijáci kávy mají nižší riziko stavů, jako je diabetes typu 2, neurologické poruchy a onemocnění jater. Můžete si však položit otázku, kolik kávy je bezpečné k pití a zda nadměrný příjem má nějaké riziko. Obecně se říká, že bezpečná hranice jsou tři až čtyři šálky denně. Nejedná se ale o typický český rybník alias „turek“. Míra se přepočítává na šálky espressa. Jeden šálek espressa přitom obsahuje cca 80–100 mg kofeinu.

káva v hrnku

Co se stane, když si přidáme do kávy mléko?

Někomu opravdu přidání mléka do kávy může způsobit zdravotní potíže v podobě nepříjemného pálení žáhy nebo pocitu těžkosti, plynatosti a dokonce průjmu. To jsou ale případy, kdy je někdo citlivější na laktózu nebo kombinaci výrazné chuti kávy a mléka. V takovém případě je vhodné vyzkoušet jiné druhy mléka než to kravské, případně přejít na rostlinné náhražky. Případně vyzkoušet kávu samotnou a pokud se nepříjemné pocity znovu nedostaví, nejspíše máte problém s trávením laktózy.
namletá káva

Co když mám zažívací potíže ze samotné kávy?

Káva obsahuje mimo kofeinu mnoho látek, které nemusí náš žaludek na lačno dobře snášet. Tyto látky podporují tvorbu trávicích kyselin, a ty následně dráždí žaludeční stěnu a někdy se mohou dostat až do jícnu, kde způsobují pálení žáhy. Je tedy vhodné dát si kávu zároveň se snídaní nebo alespoň přidat mléko. Mléko pomůže žaludek uklidnit.

Společností koluje mnoho mýtů o mléku v kávě a jeho neblahých účincích na lidské zdraví. Žádné lékařské studie však tyto negativní účinky nepotvrdily.

Způsobuje káva s mlékem rakovinu?

Nejextrémnější mýtus tvrdí, že káva s mlékem dokonce způsobuje rakovinu. Pochopitelně je třeba brát takové informace s velkou rezervou. Předně žádná potravina nezpůsobuje rakovinu, spíše se mluví o tom, že některé vnější vlivy mohou (zároveň s genetickými predispozicemi) zvyšovat riziko výskytu rakoviny.

Podle starých studií může existovat souvislost mezi pitím kávy s mlékem a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Ovšem podle modernějších studií si vědci neohlídali, zda respondenti při konzumaci kávy kouří. Mnoho kuřáků si totiž spojuje šálek kávy s cigaretou. Proto jsou výsledky studií nevěrohodné.

Ty nejnovější studie tvrdí, že konzumace kávy může naopak pomáhat v ochraně lidského organismu proti rakovinnému bujení. Káva chrání mimo jiné zejména slinivku a žlučník. Mýtus o nezdravé kávě s mlékem vznikl díky doporučení omezit mléčné výrobky v případě onemocnění těchto orgánů, protože slinivka i žlučník je pomáhají trávit. V případě, že jsou nemocné, je vhodné jim ušetřit práci, a tedy omezit příjem mléka mimo jiné právě v kávě.

Rozhodně tedy nemusíme mí strach, a naopak se držet zdravého množství kávy a těšit se z jejích pozitivních účinků a vysokého obsahu antioxidantů.